касови апарати от ЕР ЕС ЕС ООД.Касови апарати на ниски цени и включени сервизни услуги.Договори за сервизно обслужване.Софтуерни решения за магазини. Сервиз на ДАТЕКС ООД. Сервиз на ДЕЙЗИ. Сервиз на ТРЕМОЛ. Всичко за вашият търговски обект. Актуални новини за касовите апарати.Актуализация на касови апарати.

Масови проверки на НАП в автосервизите през 2013 г.

Масови проверки на НАП в автосервизите през 2013 г.

Автосервизи в цялата страна ще попаднат на мушката на данъчните през следващата година. Очаква се приходната агенция да започне масови проверки в бранша в началото на 2013 г.

Проверка показа, че честа практика е монтьорите да не издават касови бележки за извършените услуги. В много от случаите и самите клиенти не настояват да получат бона си.

“Не ме интересува бележката. Няма какво да я правя. Важното е да е евтино и ремонтът да е качествен”, обясни клиент на автосервиз. Монтьорите също се оправдават с безразличието на шофьорите.

“Когато не искат бележки, да ги гоним по улиците, за да им ги даваме ли? Много колеги нямат и касови апарати, а си работят. Защо ние трябва да сме будалите?”, коментираха пък разпалено омазани с грес монтьори от гумаджийница на столичния бул. “Сливница”.

В момента данъчните изготвят доклад за анализ на риска в бранша, който трябва да покаже приблизително колко губи хазната от укриване на налози в този сектор. Според икономистите цифрата може да достигне няколко десетки милиона, тъй като врътките, които се ползват от собствениците на автосервизи, никак не са малко.

Досега приходната агенция е изготвила над 30 подобни доклада на базата на които са започнали масови проверки по браншове. Едни от най-нашумелите данъчни акции бяха срещу собствениците на нощни заведения, обменни бюра, хотели и хазяите, които отдават жилища и търговски площи под наем. От тези проверки в хазната до момента са влезли над 100 млн. лева налози, а месечният оборот в страната се повиши неколкократно.

След като в началото на годината всички търговци у нас бяха свързани с единната система за отчитане на приходната агенция, започнаха да се следят много стриктно сектори, за които от години се предполага, че са нарушители. Сервизите попаднали в обсега на интереса на НАП, след като се оказало, че голяма част от работилниците в продължение на месеци не декларирали нито лев оборот.

В същото време при тях се водели назначени на половин работен ден от 3-ма до 10 души. “Ако данните в системата са верни, това означава, че собственикът на търговския обект държи на работа и плаща от джоба си заплати на 10 човека, които по цял ден нищо не правят. Сами разбирате, че това не е реално”, обясни причината за подозренията на служителите на НАП директорът на дирекция “Комуникации” на НАП Росен Бъчваров.