Около 80-100 млн. лева губи годишно държавата от невнесени данъци, каза вчера шефът на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов пред БНР.
Над 300 бензиностанции се появиха изведнъж, когато се разбра, че трябва да бъдат свързани с НАП. Къде са били досега, попита Стефанов по повод протестите на собствениците на малки бензиностанции срещу задължението до 1 април да включат касовите си апарати към данъчните. За 2010 г. приходите от такива обекти били за 117 хил. лева.
Има начин да се издават касови бележки от автоматите на кафе и безалкохолни напитки. Собствениците им се държат като тези от малките бензиностанции, каза данъчният шеф.

Той обясни, че е направена проверка на „масивните награди от игри в медиите“ и се оказало, че 7000 души са получили около 10 млн. лв. и не са ги декларирали. Ще ги поканим първо на разговор в НАП, каквато е обикновено практиката ни, като ги призовем да го направят доброволно, ако не, има и други начини, каза Стефанов.

Тази година се очаквали 480 млн. лева повече данъци, което прави общо над 13 млрд. лв. за годината. През 2011 г. са събрани 12,7 млрд. лв., или със 700 млн. лева повече спрямо 2010 г. Според Стефанов България е може би единствената страна в Европа с ръст на приходите от данъци.