“Първата вълна” от 2000 рискови търговци е идентифицирал софтуерът на НАП за дистанционна връзка.”

Ръстът на облагаемата ДДС основа е 4,3 милиарда лева за трите месеца от въвеждането на дистанционната система за връзка на касовите апарати със сървърите на Националната агенция за приходите (НАП), съобщи говорителят на приходната администрация Росен Бъчваров на пресконференция на 6 юли. Друг ефект от въведените регулациите е подобрената данъчната дисциплина, обясни директорът на дирекция „Контрол” в НАП Васил Панов.

“Предвид факта, че работи с чувствителни данни, системата е разработена и се поддържа изцяло от ИТ експерти на НАП, разкри Росен Бъчваров – разработката не е финансирана с външни средства. Системата има неограничен капацитет, който надхвърля броя на регистрираните в момента в България търговски обекти и би имало в близките 10 години. Към момента има регистрирани 320 000 фискални устройства, които през GPRS мрежата подават необходимата информация. В никакъв момент не сме имали проблем нито с мрежова свързаност, нито със сървърно осигуряване, нито с работоспособност на системата. Причината за това е, че въвеждането се извърши поетапно, благодарение и на активността от страна на търговците”.

Всички системи на приходната агенция са базирани на технологии на Oracle.

До момента, системата за дистанционна връзка на касовите апарати със сървърите на НАП е посочила като рискови 2000 търговски обекта в цялата страна, посочи Росен Бъчваров. “Това не означава, че следващата седмица няма да бъдат идентифицирани други 2000 рискови търговски обекта”, изтъкна Росен Бъчваров.

Софтуерът анализира данни за оборотите по браншове и различни територии в страната, засича дали приходите на компаниите са умишлено поддържани близо до прага за регистрация по ДДС, има ли случаи в които в края на месеца се отчитат всички продажби накуп и още близо 20 рискови критерия. Сред фрапиращите случаи са ресторант в Слънчев бряг с персонал от 12 души и среднодневен оборот от 19 лв., заведение на крайбрежната алея във Варна с приходи на ден от 16 лв. и други подобни. Търговията на дребно е на първо място по рискова дейност, а на трето е търговията на едро, уточни Васил Панов.

Той апелира всички потребители да изискват от търговските обекти при покупка касова бележка, която съдържа картата на Република България, което е гаранция, че касовият апарат е свързан със системата на НАП.

Във всяка от териториалните дирекции на НАП вече работи специализирано звено, което всеки ден анализира софтуерните данни и определя кои фирми да бъдат проверени. От агенцията припомнят, че търговец, който работи с фискално устройство без дистанционна връзка може да бъде санкциониран с до 10 000 лв. и обектът му да бъде запечатан. До 3000 лв. е санкцията за неиздадена касова бележка.

„Системата позволява много по-добър анализ на риска. Така насочваме контролния си ресурс именно към онези, които укриват оборот и виждаме резултатите само след 3 месеца. Софтуерът освен това спестява ненужни проверки на коректните търговци. Този проект, без съмнение, е успешен”, каза на 6 юли директорът на дирекция „Контрол” в НАП Васил Панов.

Сред “най-екзотичните” функции на системата е възможността за дистанционно засичане пред самия търговски обект на отчетения оборот, след което и проверка на място с цел установяване дали наличността в касата отговаря на подаваните към НАП справки. Тази функционалност обаче все още не се ползва.