Промените в наредбата ще засегнат семейния бизнес на много българи, смята браншова асоциацията.

 

Асоциацията, която защитава интересите на собствениците на машините за кафе и храни, смята да обжалва пред Върховния административен съд промените в наредба 18 на Националната агенция за приходите. Според документа собствениците ще бъдат задължени от 1 януари 2013 да поставят устройства за дистанционно отчитане на оборота във всяка машина.

При инсталирането на подобни фискални устройства производители на вендинг машини са изпратили писмо до българската асоциация, в което ясно подчертават, че се нарушава гаранционният срок. Всеки производител определя отварянето на машината като външно вмешателство, коментира днес Стойко Петков, член на Управителния съвет на Българската вендинг асоциация.През лятото браншовото сдружение е провело няколко срещи в приходната агенция, но повечето предложения са били отхвърлени. Единственото прието предложение е машините да не издават касови бележки, каза Петков.

Прогнозата на асоциацията е, че ако наредбата влезе в сила от ноември ще бъде засегнат не само семейният бизнес на много българи, но и самите потребители. Според груби данни дневно в страната от машините се купуват до милион и половина продукти.Всеки потребител ще се наложи да плаща между 25 и 70% по-скъпи стоки. Например, кафето ще поскъпне с десет стотинки, изчислили колегите на Стойко Петков.

Що се отнася до фирмите, които разполагат с по сто машини, техните собственици ще трябва да платят по 200 лева за фискален апарат, допълнително месечна трансферна такса на мобилен оператор и още една такса за сервизно обслужване.