Всяка рибарска лодка да има касов апарат, предложи директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Драгомир Господинов.
Вчера на Северното Черноморие при Каварна са заловени два кораба с близо 400 кг бракониерски улов на калкан. Иззети са разрешителните за стопански риболов на двата кораба, обясни пред БНР Господинов.Според него не е абсурдно всяка рибарска лодка да има касов апарат. Това било разписано в европейското законодателство, което България е приела и трябвало да бъде въведено през 2007 г. След приемането на закона ще бъдат изготвени междинни заключителни наредби. ”Идеята ни е тези плавателни съдове, които са под 8 м, да бъдат изкарани от регистъра за кораби и да бъдат вкарани в друг регистър, като риболовът на тези, които попадат под този знаменател, да не се нарича стопански, а крайбрежен”, обясни Господинов и добави, че това са около 4100 лодки.
Тези рибари ще бъдат таксувани с патентен данък и с удостоверението за т.нар. крайбрежен риболов.”Идеята е до края на октомври идеята да се реализира. Тези, които са в този регистър обаче, ще трябва да се откажат от разпределението на квотите за улов на калкан и копърка”, уточни Господинов. С предложението в Закона за рибарство и аквакултури с риболов да се занимават само юридически, а не както досега физически лица, означава, че риболовците ще станат търговци.
Идеята за касови апарати в рибарските лодки предизвика разнопосочни реакциитъй като по-големите лодки плащат риболовни квоти – за калкан, за копърки, риболовни билети. Според някои 90% от рибарите ще се откажат и ще си продадат лодките, ако се наложи да сложат касов апарат.
Председателят на рибарското сдружение в Бургас Стоян Боев е против идеята за касов апарат”Става въпрос за т.нар. бедни рибари – един човек, който има малка лодка с малък мотор, който хваща съвсем малко риба. Какво ще спечели държавата от цялата тази работа? Аз съм против”, обоснова се той. Според дългогодишния рибар Стефан Генов от Несебър обаче стопанският риболов трябва да се извършва само от юридически лица.”След като тази риба се улови, се извършва търговска дейност, тя се продава. Ако е за лична консумация – съгласен съм – 20-30 кг. Но не може 1 тон уловена риба за една седмица да е за лична консумация”, каза рибарят.