След поскъпването на хляба, месото и бензина идва ред и на кафето от машините. Според търговците то може да скочи до 60 %, след като до края на октомври всички автомати за кафе трябва да бъдат оборудвани с фискални устройства, свързани с Националната агенция за приходите. Наредбата се отнася и за детските автомати за топчета и плюшени играчки, както и развлекателните колички.

От НАП припомниха, че секторът, който засяга апаратите на самообслужване, е бил облагодетелстван, защото останалият бизнес у нас още през март свърза фискалните си устройства с данъчните. При кафемашините или тази за сандвичи касовият бон няма да се издава на хартиен носител, а ще бъде визуализиран на екрана на автоматите. Вече има и друга алтернатива за техните собственици.

Росен Бъчваров – говорител на НАП: „Част от вендинг машините и развлекателните машини се намират в обекти на закрито, те не винаги са на улицата. Често там работи персонал, дали на съответния търговец или на някой друг търговец, което отваря една възможност тези машини да спрат да оперират с пари, били те банкноти или монети, а да оперират с жетони, които да бъдат продавани след издаване на касова бележка.”

Даниел Стоянчев има 10 кафе машини и въпреки че до края на октомври трябва да се свърже с НАП, той още не го е направил.

Даниел Стоянчев – търговец: „До ден днешен срокът на наредбата вече е изтекъл на половината, а ние до този момент нямаме информация за готово такова изделие, за място от къде да го вземеме и начинът, по който ще го инсталираме.”

От приходната агенция са категорични, че фискални апарати за вендинг машини вече се продават на пазара, а фирмите, от които могат да се закупят, са четири.

Само до края на годината новата наредба ще осигури на държавния бюджет допълнителни 10 млн. лв. Санкцията за търговец, който не се е свързал с НАП, е 10 хил. лв. и затваряне на обекта.