Продавачите на сувенири по Черноморието ни масово са без касови апарати, установиха данъчните.

Най-честите нарушители са търговците на дребно, съобщи за „Новинар” шефът на дирекция “Комуникации” Росен Бъчваров. Касови бележки не издават и много от баровете и кръчмите по плажа. По думите на Бъчваров конкретен резултат от ревизиите се очаква след около две седмици. Сега данъчните проверяват 15 селища от затворен тип в Слънчев бряг и останалите комплекси по южното крайбрежие. Причина за ударните ревизии са съмнително ниските обороти. Ще се проверява и как се отчитат билетите от аквапарковете, плажните и водните атракции.

От тази година работи система за дистанционна връзка, с която се осъществява контролът върху търговските обекти и това значително улеснява инспекторите, каза още Бъчваров. Той изтъкна, че новият метод дава 100 процента резултати. Чрез него се отчитат рисковите заведения и магазини, които след това се проверяват детайлно за нарушения.

През летните месеци обектите и по Северното, и по Южното Черноморие непрекъснато ще се следят, предупредиха от приходната агенция. Преди две седмици инспекторите ревизираха голяма част от заведенията във Варна. Оказа се, че в морската столица търговците изобщо не са изрядни. Данъчните засякоха кръчми, отразявали по около 200 лв. оборот, а на място проверяващите отчели над 1500 лв. Други барове пък регистрирали едва по 20 лв. дневен оборот в пика на сезона.