Данъчните инспектори ще могат да запечатват и изземват вендинг автомати, ако нямат мобилна връзка с информационната система на Националната агенция за приходите (НАП).

Това предупредждават от пресцентъра на агенцията и напомнят, че днес изтече крайният срок, в който собствениците на такива автомати трябваше да модифицират фискалните им устройства.

Кой е засегнат

Под общото название “вендинг машина” попадат всички автомати за покупки на самообслужване, при които човек избира какво да купи с натискане на бутони и плаща цената им, без да се налага обслужване от продавач. На същия модел обаче се базира и дейността на множество увеселителни машини за малки деца в паркове и други обществени места.

От НАП предупреждават, че работата на вендинг машини без фискални устройства може да доведе и до налагане на санкция, достигаща до 10 000 лв. Към момента има около 2500 машини, чиито обороти се отчитат чрез дистанционна връзка с НАП. По данни на браншовата организация в страната оперират между 15 000 и 25 000 автомата на самообслужване.

“Няма причини да отлагаме контролните действия. Законът е еднакъв за всички и не може да има един сектор, който да е привилегирован. Над 350 000 търговци вече изпълниха изискването, вярвам, че и вендинг секторът можеше да го направи”, каза по повод изтичащия срок Васил Панов, директор “Контрол” в НАП.

В момента апаратите за продажби на самообслужване също имат фискални устройства, но те се активират само когато собствениците им събират оборота, и с това се създава възможност за укрива не на продажби. При свързването на фискалните устройства в НАП данъчните могат да следят за продажбите от разстояние във всеки произволен момент и ако след това търговецът декларира занишени продажби опитът за измама ще се хваща.

Как ще се изпълнява

Занапред ще се разграничат два вида вендинг апарати и за тях контролът ще е различен.

По-облекчен режимът е предвиден за апаратите, които предлагат автоматизирана продажба на храна, кафе и други стоки. Те няма да издават хартиена фактура по задължение, но ще трябва да съхраняват тази информация в централната си памет.

Типичните за касова бележка данни обаче ще се изписват на електронен екран, който трябва да е монтиран на машината.

За автомати, които предлагат обмен на валута или плащане на комунални услуги – ток, вода, парно, издаването на фактура ще е задължително, за да имат клиентите доказателство за направената транзакция. Касова бележка на хартиен носител ще издават и паркинг автоматите.

Защо се въвежда

Свързването на касовите апарати с информационната система на НАП беше прокарано от финансовия министър Симеон Дянков. То започна с бензиностанциите, аптеките, и след това се разшири към зърнопроизводителите, регистрираните по ДДС търговци и от първи април тази година е задължително за всички търговци, които осъществяват продажбите си през фискални апарати.

От началото на следващата година свързване ще трябва да направят и компаниите, осъществяващи междуградски превози. Освободени от задължението за сега остават таксиметровите фирми, като за тях дори не е предвиден срок, в който да се свържат с НАП.

Спорна ефективност

Мярката по свързване на касовите апарати обаче създава повече затруднения на частния усктор, отколкото да повишава бюджетните приходи. Това се призна и от анализ на Министерство на финансите, според който през тази година постъпленията ще се увеличат с 40 млн. лв., а догодина с още 10 млн. Това обаче е почти два пъти по-малко от разходите, които фирмите правят, за да изпълнят изискванията на финансовото министерство. Проверка на “Капитал Daily” показа, че в най-добрия случай фирмите ще похарчат 96 млн. лв., и то при положение, че се закупува само модула за свързване, а не е нужна подмяна и на самия касов апарат.

Председателят на Българската вендинг асоциация Тодор Каназирев коментира пред “Капитал Daily”, че повечето фирми са изпълнили изискванията или очакват скоро да получат оборудването, след което да се инсталира във венднинг машините. “Има много различни видове на автомати за продажби и не може едно автоматизирано решение да се приложи за всички машини”, обясни той.