Най-после може да влезе в сила изискването билетите за автобус да се издават от касови апарати, свързани с Националната агенция по приходите (НАП).

Причината е, че готвените промени в Закона за автомобилните , които премахват въвеждането на изискването, може и изобщо да не бъдат одобрени. Те заседнаха в парламента и от днес (30 юни) всеки превозвач трябва да издава билет с касов бон.

Отлежаващите вече от няколко месеца поправки в закона не предвиждат отлагане на срока за въвеждане на фискалните билети за автобус, а пълно премахване на изискването.

Датата за въвеждането беше измествана вече три пъти. Един от мотивите на превозвачите беше, че такива касови апарати и принтери се произвеждат и доставят бавно.

Галя Топалова, шеф на Асоциацията на автобусните превозвачи, обясни пред “Труд”, че браншът и сега няма готовност да изпълни изискванията. Оттам разчитат промените все пак да бъдат приети, за да не се стигне до нови затруднения за бизнеса.

В същите промени се предвиждаше и удължаване на живота на таксиметровите коли от 10 на 15 години. От първоначалната регистрация на колата ще може да са минали 8, а не 5 години като сега.