Дистанционната връзка на касовите апарати с приходната администрация увеличи значително събираемоста на приходите от данъци и осигурителни вноски.

Близо 700 млн. лева повече приходи от миналата година ще събере НАП до края на 2012 г., съобщи изпълнителният директор на агенцията Красимир Стефанов, цитиран от пресслужбата на НАП.

Причините за добрите резултати са и новите законодателните промени, приети по предложение на агенцията, както и контролната дейност на ведомството.

Шест държави се интересуват от проекта за свързване на касовите апарати с НАП. Сред тях са Гърция, Беларус и други страни, които проучват възможностите да внедрят подобни системи на отчитане на оборотите.

Междувременно обмисляме заедно с неправителствения сектор да разширим кръга на информация, която тече чрез дистанционната връзка.Вече има изградена интернет свързаност, по която може да тече информация не само за финансовите транзакции, но и за стоковите потоци, каза директорът на НАП.

Над 1000 са осъдителните присъди за данъчни престъпления от началото на годината до момента, съобщи още Стефанов.

Сред най-рисковите икономически сектори в страната са строителството и търговията със зърно. До края на годината предстоят данъчни проверки в хотели и заведения в зимните курорти, съобщи още Стефанов.

Анализ на риска на НАП е показал, че в сектора на посредничество при покупко – продажба с недвижими имоти е укрит оборот от близо 700 млн. лева за 4 години. Освен проверки и ревизии, предстоят срещи с бранша, както и информационна кампания за клиентите на тези услуги, каза още Стефанов.

ДДС в процедура по възстановяване с ревизия (т.нар. задържано ДДС) в момента е на безпрецедентно ниско ниво от 213 млн. лв. или повече от три пъти по-ниско спрямо 2009 г., допълни още Красимир Стефанов.

Припомняме, че само преди дни от столичната НАП обявиха, че през първите девет месеца на годината са поискали от съда 76 дружества, натрупали задължения за повече от 371 млн. лв., да бъдат обявени в несъстоятелност. 82% от тях са регистрирани в София.

Най-голям длъжник е софийска фирма, от която държавата търси 32 млн. лв. Спрямо тези дружества са приложени всички законови мерки – възбрани и запори на движими и недвижими вещи и банкови сметки, дерегистрация по ЗДДС и др., и въпреки това задълженията не могат да бъдат събрани. Повечето от тях са търговци, които нямат активи, годни да обезпечат вземанията.

НАП препоръчва, при затруднени плащания, длъжниците да търсят контакт с приходната администрация. Законът дава възможност, след представяне на обезпечение, дългът да се погасява на части и да не спират плащанията по работни заплати, банкови кредити, доставки и др.