Собственици на вендинг машини за храни и напитки настояват новите правила на Националната агенция за приходите да не важат за тях. Огласената позиция на Българската вендинг асоциация има познати мотиви – необходимата инвестиция за монтиране на касови апарати е непосилна за част от тях и това може да доведе до фалити или преминаване в сивия сектор.

Въпреки че няма изричен текст всеки автомат за кафе например да има касов апарат, това задължение идва от изискването до края на месец март всички търговци да са свързани с приходната агенция. “Това е единственият сектор, който няма връзка с НАП, и не знаем какво се случва в него”, коментира пред “Капитал daily” Росен Бъчваров, говорител на НАП.

Позицията на агенцията е, че няма основания автоматите за храни и напитки да бъдат освободени от задължението. Според Бъчваров в момента няма как оборотите от машините да бъдат отчитани и данъчните нямат избор, освен да приемат на доверие тези числа, които декларират фирмите, без да могат да ги засичат.

“До края на март 400 хил. търговци трябва да имат връзка с НАП, вече около 100 хил. са го направили”, заяви Бъчваров. В момента няма точна статистика колко точно са вендинг машините в България – по неофициални данни броят им е между 15 и 30 хил.

“Отчитането на оборотите от тях е трудно, тъй като нямат фискална памет. В момента правим анализ на сектора, който се надявам да е готов до месец и трябва да даде по-ясна картина и да обмислим вариантите как да действаме”, обясни Бъчваров.

Нови разходи за бизнеса

Тодор Каназирев, председател на Българската вендинг асоциация, коментира пред dariknews.bg, че в Европейския съюз няма практика да се слагат фискални апарати на такива машини. Според него реализирането на тази идея у нас би довело до закриване на работни места, а много фирми щели да бъдат принудени или да фалират, или да преминат изцяло в сивия сектор.

Каназирев обясни още, че за да може да се развива, един търговец трябва да има голям брой автомати. “Изведнъж, ако някой бъде поставен в ситуация, че трябва да купи 250-300 фискални устройства, предполагам, че за момента новите фискални устройства, които са с директна връзка към НАП, са между 400 и 500 лв. Нали разбирате, че в този момент една инвестиция от 150 хил. до 180 хил. лв. ще е много трудна за фирма от малкия и средния бизнес”, коментира той.

Цената на кафето от машина

Собственик на вендинг устройства, пожелал анонимност, разказа пред “Капитал daily”, че за да има бизнес смисъл от една машина, тя трябва да прави поне 80-100 кафета на ден. При добро и качествено кафе с цена 15 лв. за килограм себестойността на една чаша излиза около 10 стотинки, а обикновено крайната цена е между 30-40 ст. Разходите на месец за ток и вода са 15 лв., обясни той.

Останалите разходи са за наем, който варира според договорката и локацията. Влагат се средства и за заплати според броя на обслужваните машини. При машините за храна обикновено цените са същите или малко по-високи от тези в магазините – например една вафла в търговската мрежа, ако е 30 или 35 ст., от машина е 40 ст.

Изключенията

Неофициална справка на НАП е показала, че 16-те фирми, които са се подписали под огласеното искане на търговците, са декларирали 18 млн. лв. оборот за 2010 г., като са платили данък печалба от 100 хил. лв., което означава, че общата им печалба е била 1 млн. лв. Росен Бъчваров от НАП заяви, че следващата седмица ще имат среща с представители на сектора, за да обсъдят ситуацията.

В момента единствените търговци, които са освободени от задължение да имат касови апарати, са земеделските производители, които продават собствена продукция. Освободени са и продавачите на книги, вестници и списания по сергии. Разбира се, това не обяснява типично българския парадокс – очевидно тук виреят банани, киви и портокали, защото се продават без касови апарати от техните “производители”.