Изцяло съдействаме на Националната агенция по приходите (НАП), защото нашето желание е да се докаже, че ние не сме в сивия сектор на българската икономика. Нямаме какво да крием. Това каза пред Агенция „Фокус” Мирослав Ненчев, председател на Български фармацевтичен съюз във връзка с информацията от НАП, че 2000 аптеки трябва да свържат касовите си апарати с НАП до края на август.
„В последно време имаше доста плювки по адрес на аптеките и фармацевтите, че едва ли не – ние сме в сивия сектор и спъваме държавата и затова трябваше втори да се включим веднага след бензиностанциите, така че нещата ще се случат. НАП трябва да проявят разбиране в случаите, когато не достигат сервизни специалисти за включване”, заяви Мирослав Ненчев
По думите му най-големият проблем са малките населени места, тъй като колкото и невероятно да звучи, има населени места, в които няма покритие от страна на мобилните оператори. „Не твърдя, че са много, но такива има и ми е много интересно как ще процедира НАП в този случай? Да кажем, че аптеките вече са си закупили такъв системен касов апарат за връзка с НАП, тогава нещата опират до това – кой ще им го включи и ще има ли непрекъснато мобилна връзка”, посочи Ненчев.
Български фармацевтичен съюз вече има сключено споразумение с две от най-големите фирми, които произвеждат и продават касови апарати, благодарение на което за аптеките са договорени преференциални условия за закупуването касови апарати.
„Нашите членове активно се ползват от преференциалните цени, които сме договорили, разбира се някъде ще има известни проблеми, защото нито един от трите мобилни оператора може да няма покритие в дадени по-малки населени места. Това определено е проблем и не знам как ще го решат. Другият проблем е, че на определени места може да не достигат сервизни специалисти, които да инсталират съответно касовите апарати или фискалните принтери. Като цяло ние имаме нагласата, че трябва да бъдат спазвани всички срокове, призовали сме нашите членове и сме им осигурили добри условия, за да могат да си закупят на една по-добра цена касовите апарати или фискалните принтери”, увери председателят на Български фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев.

(източник: Агенция “Фокус”)

(автор:Десислава АНТОВА)