Този въпрос вълнува много търговски компании, които са изправени пред избора на сервизен център за фискални устройства. Отговорът на този въпрос може да стане изключително труден, когато от това зависят приходите на една компания. Сами си давате сметка, какво губи собственика на фирмата, когато търговския обект спре работа поради технически проблем макар и за кратко. Освен притеснението от проверка на контролните органи от НАП, се създава неудобство и за работещите в търговския обект поради издаването на касови бележки от сторно кочан, което увеличава времето за обслужване на клиентите. Мисля, че всеки може да направи калкулация, каква ще е загубата, ако търговския обект спира да работи  два пъти месечно, поради проблем във фискалното устройство. Вслушайте се в съветите на сервизната фирма,при избор на фискално устройство. Това ще Ви спести много разходи в последствие. Подробна информация за избор на фискално устройство .

И все пак как да разпознаем добрият сервиз?

1. Проверете фирмата дали е сертифицирана от ДАМТН (Държавна Агенция по Метрология и Технически Надзор). Списък с лицензираните организации можете да намерите на http://damtn.government.bg

2. Проверете на сайтовете на производителите на фискални устройства дали има информация за този сервиз.

3. Проверете интернет страницата на сервизната фирма.

4. Намирате ли изчерпателна контактна информация в интернет страницата на сервизната фирма.

5. Попитайте сервизната фирма, какъв е начина на работа при проблем, какви услуги предлага.

6. Попитайте за цените на услугите.

7. Попитайте дали предлагат дистанционна помощ, ако имате интернет свързаност в търговския обект, това спестява пари и време на клиента, а сервизната фирма спестява разходи.

8. Има ли дежурен телефон, на който да се свържете със сервиза в неработни  и празнични дни.

9. Предлага ли сервиза денонощна поддръжка и на каква цена.

10. Има ли сервизната фирма конкретна търговска политика насочена към лоялните си  клиенти (това в последствие ще Ви спести пари).

11. Има ли добре оборудвана сервизна база, където се извършват сервизните дейностиили при проблем устройството се носи от сервизната фирма на производителя (което отнема ).

12. Може ли да отговори на Вашите въпроси свързани с функционалността на продуктите, без това да е свързано с допълнителни телефонни разговори.

13. Има ли опит с интегрирането на периферните устройства, към фискалното устройство.

Нашият опит показва, че най-често при покупка на касов апарат или фискален принтерпотребителите използват цената, като водещ критерий при покупка. Това обаче води след себе въпросът за цената на притежание на устройството и въпроси свързани с разходите след покупката. Обикновено фирмите считат, че след покупката на касовия апарат разходите спират и всичко се свежда до покупката. За съжаление това  не е така. Важно е да знаете, какви разходи ще имате след покупката и на базата на тези разходи, можете да изчислите приблизителната цена на притежание за 1 година. Друго важно нещо, което искаме да споделим е , че евтините модели на фискалните устройства имат вторичен пазар (продават се като втора употреба), но цената им е символична, така че ако мислите да продавате касовия апарат след няколко месеца и очаквате да го продадете за около 70% от стойността на нов апарат, това няма да е възможно.