Всички касови апарати на търговците на зърно трябва да се свържат касовите си апарати с Националната агенция за приходите (НАП) до края на ноември 2011 г. До момента свързаните с агенцията търговци на зърно са общо 1041.

От НАП предупреждават, че от 1 декември започват масови проверки за това дали са спазени законовите изисквания. Ако някой търговец извършва търговия на зърно след края на ноември и фискалното му устройство няма дистанционна връзка със сървърите на НАП, може да бъде глобен с до 10 000 лева и едновременно с това обектът му да бъде запечатан.

До края на март 2012 година пък всички останали търговци трябва да установят дистанционна връзка с приходната администрация, напомнят още от агенцията. От НАП призовават своите клиенти да не изчакват, защото с наближаването на крайните срокове се удължава и времето, за което технологично ще става връзката с агенцията.

Всеки търговец може да провери дали неговото фискално устройство подлежи на доработка, за да отговори на изискванията на новата наредба за отчитане на продажбите с фискални устройства или ще му се наложи да си купи ново. Софтуер за проверка на възможността за доработване на касовия апарат за дистанционна връзка с НАП е публикуван на интернет страницата на агенцията www.nap.bg в рубриката „Свържете касовите си апарати с НАП”.

Там търговците могат да намерят полезна информация за реда, сроковете и начините за осигуряването на е-връзка с НАП. В секцията е публикувана и брошура с отговори на основните въпроси, свързани с осигуряването на електронната връзка, както и списък с номерата и моделите на новите и използваните в момента фискални устройства, които могат да бъдат модифицирани и приведени в съответствие с новите изисквания на наредбата.

Допълнителна информация за това, кой модел касов апарат може да се доработи и в кои случаи се налага закупуването на нов касов апарат или фискален принтер, може да се намери в интернет сайта на приходната агенция или на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.