За да изберем най-подходящ касов апарат за търговски обект е необходимо да се съобразиме с няколко фактора, които ще доведат до правилен избор на фискално устройство. Важно е да изберем възможно най-качественото решение за минимум средства и това да доведе до намаляване на разходите за притежание на устройството при неговата ескплоатация. Всеки би се разочаровал ако е намерил най-евтиното решение, но то “гълта” много средства за поддръжка и ремонти ежегодно. Естествено не винаги най-евтиното е най-лошо, както и най-скъпото е най-хубаво и качественото.Необходимо е да се намери баланс между цената и качеството, което получим срещу тази цена. Ето и няколко полезни съвета, ако сте решили да купувате касов апарат :

  1. Цената на апарата, за повечето търговци е водещ параметър, но е важно да знаете какво стои зад “етикета с цената”.
  2. Производител. Каква марка касови апарати ще използвате?Необходимо е да разбереме за качеството на изработка на  различните модели касови апарати и производители.
  3. Какво е натоварването  и типа на търговският обект – голямо, средно или малко (супермаркет с голямо натоварване, павилион за цигари и алкохол със средно натоварване или бутик за луксозни стоки с малко натоварване.)? Тук е важно да знаете, дали касовия апарат печати касовите бележки  бързо, какви са консумативите за него (стандартен размер на хартията, който лесно се намира и е на добра цена), цената на касовите ролки, които се използват.
  4. Къде ще се ползва касовия апарат  – дали ще е инсталиран в магазин или касовите бележки ще се издават на място при клиентите.? Това ще даде яснота, дали е необходим стационарен касов апарат, работещ със адаптер или мобилен касов апарат, работещ на батерия. Какви ще бъдат разходите по евентуална смяна на батерия или адаптер?
  5. Ще има ли връзка с персонален компютър и система за управление на търговски обект? Необходим ли е допълнителен софтуерен продукт, който да направи връзката компютър-касов апарат. Има ли интерфейсна платка (RS платка) за връзка с периферни устройства (баркод скенер, везна, сейф за банкноти).
  6. Колко е голяма КЛЕН (контролна лента на електронен носител)?Тъй като КЛЕН е мястото където се записват всички пуснати бележки е възможно при по-малка КЛЕН, той да се превърне в консуматив и да е необходимо да бъде сменян от сервизната фирма доста често, е важно да имате предвид цената на самия КЛЕН и колко ще Ви струва това, ако се наложи смяна.
  7. Цена на договор за техническо обслужване след изтичане на гаранцията.Какви типове и какво включват?
  8. Цена на абонаментен договор за DATA SIM , след изтичане на гаранцията (първата година).
  9. В цената на апарата има ли включени услуги и какви са те?
  10. Избор на мобилен оператор на SIM картата, който смятате, че ще Ви предложи по-добро покритие в региона, в който ще ползвате апарата.